Balkón alebo lodžia – Prečo ich rekonštruovať?

Slovo balkón a lodžia alebo loggia už určite každý počul. V súčasnosti sa stali bežnou výbavou panelákových bytov a svojím obyvateľom slúžia predovšetkým na oddych. Viete ale, aký je medzi nimi rozdiel, a prečo by ste mali dbať na ich údržbu?

Čo je balkón a lodžia?

oprava balkónov a lodžií

Balkón je časť stavby, ktorá vyčnieva z pôdorysu domu. Nachádza sa teda pred obvodovou stavbou domu. Ohraničuje ho zábradlie a je vystavený poveternostným vplyvom prostredia. Na druhej strane loggiu tvoria aspoň na dvoch stranách plné nosné steny a nad nimi sa nachádza strop. Poznáme niekoľko typov loggií. Môže byť zapustená, polozapustená a predsadená.

Balkóny a loggie nám slúžia na relax, no ak nie sú bezpečné, môžu ohroziť naše zdravie i život. Dôležitým krokom je rekonštrukcia a zateplenie balkónov. Zateplenie balkónov a loggií chráni bytový dom pred nežiadúcimi únikmi tepla a zároveň šetrí vaše financie. Správnou a včasnou rekonštrukciou môžete zase predísť vážnejším poškodeniam vášho balkónu či loggie a ušetriť si tým starosti spojené s ich opravou.

Balkóny ako nechránená časť bytového domu sú náchylnejšie na poškodenie. Zlý stav balkónov a loggií môže spôsobiť nedostatočná údržba či zanedbaná obnova domu. Pri starších domoch sa na kondícii balkónov a loggií podpísal zub času a počasie, ktorému sú denne vystavené. Je preto potrebné sa o ne dobre starať a vykonávať pravidelnú údržbu. Za tú sú zodpovední všetci nájomníci bytu rovnako.

Ako skontrolovať stav balkónu alebo lodžie?

Pri kontrole by ste mali dbať na povrch balkónu a loggie, teda dlažbu a oplechovanie, aby sa pod ne nedostala voda. Zábradlie balkónov je tiež potrebné kontrolovať, pretože sa môže vyskytnúť korózia v mieste ukotvenia zábradlia. V prípade, že sa tieto problémy nebudú včas riešiť, miesto, ktoré by malo slúžiť na odpočinok sa stane pre vás nebezpečným.

Údržba a kontrola balkónov a loggií si vyžaduje odborný dohľad. Ak chcete zabezpečiť kontrolu a eliminovať riziká súvisiace s opotrebovavaním balkónov a lódžií v bytových domoch kontaktujte nás a my Vám navrhneme najvhodnejšie riešenie.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk
Značky:, , , , ,