Ako na zateplenie šikmej strechy?

Potrebujete viac priestoru na bývanie? Zateplenie podkrovia je jedna z možností ako efektívne ušetriť finančné prostriedky a zvýšiť komfort svojho bývania. Na zateplenie šikmej strechy potrebujete kvalitný izolačný materiál a zopár rád ako s ním správne narábať.

zateplenie striech
Úniky tepla na rodinnom dome

Rekonštrukcia strechy vyžaduje zvýšenú pozornosť pri vzniku tepelných mostov. Cez strechu uniká až 25% tepelnej energie, preto treba venovať viac pozornosti miestam, ktoré majú vyššiu tepelnú vodivosť. Strešný plášť šikmej strechy musí mať správne navrhnutú skladbu jednotlivých vrstiev tepelnej izolácie, ktorej hrúbka by mala byť pri novostavbe 20 – 25 cm, a pri rekonštrukcii 12 -15 cm. Hrúbka izolácie závisí aj od kvality izolantu.

Ak premýšlate akú tepelnú izoláciu použiť, mali by ste zvážiť aj vplyv počasia, teda podmienky, v akých sa stavba nachádza. Zateplenie šikmých striech sa realizuje tromi spôsobmi:

Zatepľovanie šikmej strechy nad krokvami

Hrúbka strešného plášťa sa zvýši, čo zabezpečí, že:

  • Izolácia strechy je bez tepelných mostov
  • Nosná konštrukcia odoláva striedaniu teplôt
  • Dlhšia životnosť

Zateplenie šikmej strechy medzi krokvami

Izolácia strechy medzi krokvami nezvyšuje hrúbku krovu, ale tepelná izolácia nie je taká účinná. Okolo krokiev vznikajú tepelné mosty, cez ktoré prichádza k úniku tepelnej energie. Na nosnú konštrukciu výrazne vplývajú vonkajšie podmienky. Zvýšiť tepelnoizolačné vlastnosti strechy je možné po pridaní izolácie aj pod krokvy.

Zateplenie šikmej strechy pod krokvami

Tepelná izolácia pod krokvami vytvorí jednoliatu vrstvu, čím zmenší vlhkosť v miestnostiach a zníži ich kumulačné schopnosti. Nosná konštrukcia je tiež pod vplyvom vonkajších podmienok.

Ďalším prvkom tepelnej izolácie strechy je poistná hydroizolačná fólia, ktorá sa umiestňuje na vonkajšiu stranu krokiev a chráni izoláciu pred dažďovou vodou.

Parotesná zábrana, ktorá sa umiestňuje na vnútornú stranu izolantu, zabezpečuje jeho ochranu proti prenikaniu vlhkosti z vnútorného prostredia. Dôležitá je aj protipožiarna ochrana nosných častí krovu, ktorú zabezpečí použitie sadrokartónových protipožiarnych dosiek.

S opravou strechy Vám radi pomôžeme a zároveň poradíme, aký typ izolácie je najlepšie použiť vzhľadom na vonkajšie a vnútorné podmienky Vášho domu. Kontaktujte nás.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk
Značky:, , , , , , , , ,