Výmena okien a dverí v bytových domoch

Zatepľovanie bytových domov so sebou prináša aj výmenu okien a dverí, ktoré často nevyhovujú základným tepelnoizolačným a zvukoizolačným požiadavkám. Zvyšujú sa energetické straty a tým aj samotné náklady na vykurovanie počas vykurovacieho obdobia. Tie môžu znamenať únik tepla na vykurovanie o 30 až 50%.

Prečo zatepľovať okná a dvere?

Dôvodov na zatepľovanie okien a dverí v bytových domoch je niekoľko. Predovšetkým ide o zlepšenie ich funkčnosti, ale aj estetickosť. Najdôležitejším dôvodom stále zostáva zamedzenie úniku tepla a hlučnosti z externého prostredia. Okná a dvere sa radia k najväčším tepelným mostom. Aby sme však zamedzili tvorbe tepelných mostov, je potrebné vykonávať zatepľovanie celkovo.

Okná a dvere vymieňajte pred zateplením

Zatepľovanie fasád

Najvhodnejším riešením je výmena okien a dverí ešte pred samotným zateplením. Vyhneme sa tak množstvu problémov, ktoré môžu vzniknúť, ak okná vymieňame dodatočne, až po zateplení celého bytového domu. Odstránením starých okien a montážov nových sa totiž zasahuje do obvodových stien. Ak sa teda okná menia až po zateplení, poškodí sa tepelná izolácia v ich okolí. Okrem úspor, o ktoré sa pripravíme, nám zároveň hrozí riziko, že po montáži nových okien poškodíme zatepľovací systém a objavia sa problémy so zatekaním, plesňami alebo aj poškodením vonkajšej tepelnej izolácie.

Ako postupovať pri zatepľovaní bytových domov?

Zatepľovacie práce by mali začínať zateplením okien a dverí, prípadne zasklených stien. Až potom sa pokračuje so zatepľovaním obvodových stien a strechy. Tým, ale, zatepľovacie práce nekončia. Aby ste dosiahli požadované úspory tepla je potrebné hydraulické vyregulovanie vykurovacej sústavy. To zaručí zníženie spotreby tepla až o 50%. Pochopiteľne, pri čiastočnom zatepľovaní budú úspory tepla nižšie.

Predtým ako sa pustíte do výmeny okien a dverí vo vašom bytovom dome, poraďte sa s odborníkom. Vyhnete sa tým nežiadúcim následkom. Vďaka našim odborných skúsenostiam vám vieme ponúknuť najvhodnejšie riešenie a pomôcť tak dosiahnuť požadované ciele.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk
Značky:, , ,