Ako na riasy a plesne na fasáde?

Určite ste sa už aj vy stretli s nepríjemným problémom riasami a plesňami zanesenej fasády, možno týmto neduhom trpí aj váš rodinný alebo bytový dom. Riasy a plesne sú nežiaduce nielen z estetického a hygienického hľadiska, ale v neposlednom rade ovplyvňujú aj životnosť samotnej fasády.

Čo ich spôsobuje?

V prvom rade je nutné podotknúť, že aj na perfektne zrealizovanom zatepľovacom systéme sa môžu objaviť riasy a plesne, ich výskyt teda automaticky neznamená nekvalitnú prácu alebo nesprávne zvolený materiál.

Tieto mikroorganizmy obľubujú studené a vlhké prostredie, najviac sú teda ohrozené severné strany budov, ktoré sú najmenej vystavené slnečným lúčom a teda UV žiareniu. Ich výskytu napomáha tiež zvýšená kondenzácia a chladnejšia teplota na povrchu zateplenej fasády.

Medzi ďalšie významné faktory patria tiež klimatické podmienky (daždivé počasie, vlhké letá a miernejšie zimy), blízkosť vodných plôch a lesných porastov.

Ako na riasy a plesne?

1. Prevencia! V prípade ak sa ešte len pripravujete na obnovu vašej fasády, je vhodné zvážiť investíciu do správnej omietky. V dnešnej dobe sú už na trhu samočistiace omietky, ktoré pomáhajú aktívne predchádzať výskytu a usadzovaniu ako rias a plesní, tak aj iných nečistôt (prach, smog, dym). Okrem nanotechnológie, sú to aj omietky s prídavkami silikónových spojív a siloxanových prísad, či omietky vystužené uhlíkovými sklenenými alebo polyakrylamidovými vláknami, ktoré využívajú fotokatalýzu.

2. Sanácia zatepľovacích systémov. Ak už máte zateplenie fasády nejaký ten rok za sebou, možno práve teraz čelíte problému s riasami a plesňami. Aj v tomto prípade sa dá s týmto problémom účinne bojovať a navrátiť vašej fasáde pôvodný vzhľad. Viac o sanácií zatepľovacích systémov sa dočítate tu.

V prípade ďalších otázok, poradenstva alebo vypracovania cenovej ponuky v oblasti obnovy bytových domov alebo sanácie zatepľovacích systémov, sa na nás môžete obrátiť prostredníctvom kontaktného formulára.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk
Značky:, , , ,